Categories
Challenge Cut the crap Effectiviteit Leven Ondernemen

12 producten lanceren in 12 maanden

Op mijn tandvlees loop ik naar de vergaderzaal. De champagne staat op tafel, ik zie lachende gezichten en mijn baas zegt:

“Bas, goed gedaan man. Ben je trots?”

We lanceerde die week een website van 100.000 euro en iedereen is trots. Behalve ik, want ik ben de projectmanager.

“Nee. Eigenlijk niet. Ik vond er geen reet aan.
Ik wil geen dingen regelen als projectmanager. Ik wil gewóón dingen maken. Van regelen word ik chagrijnig.”

“Ja, maar we kunnen niet de hele dag doen wat we leuk vinden. En trouwens, wat voor dingen wil je gaan maken dan?”

“Weet ik niet”

Ik neem ontslag en schrijf me in bij de Kamer van koophandel. Want als ondernemer bepaal ik zelf wat ik maak en ik begin simpel met het ontwerpen van websites voor klanten. En aan de zijlijn start ik mijn eigen projecten. Zoals: interactievetest.nl, een plugin om een test op je website te zetten.

Maar ieder zij-project geef ik onvoldoende aandacht. Maximaal drie weken. Een zij-project promoveert nooit tot hoofdproject, ik vind mijn klanten belangrijker. Dat duurt drie jaar en dan ben ik er écht klaar mee. Ik mail mijn klanten het volgende: Beste klant, ik stop met websites ontwerpen, sorry. Maar ik wil gewóón dingen maken.

Er ontstaat ruimte en ga aan de slag met nieuwe projecten. Ik bouw een platform my 30 challenge (een app om gewoontes te veranderen), we werken aan Firmfact (online communicatietool), Project geluk (om 100.000 mensen gelukkig te maken in 2012). En uiteindelijk start ik de Betekenaar door andermans ideeën te tekenen.

En zo ben ik in eens iets aan het maken. Een bedrijf. Op dat moment voel ik mij 100% maker. Ik mag uitvinden welk product werkt en welke niet. Ik mag uittesten hoe ik aan klanten kom. Ik mag uitproberen of de websites werken en hoe ik de beste nieuwsbrief stuur. Het voelt als de eerste keer. De eerste zoen en dat steeds weer over doen.

Maar na vier jaar is het toch wéér anders. De vierde website staat inmiddels online. De tekenklussen worden routine. En na een tekentraining vraag ik me af: waarom ben ik er wéér ingetrapt?

Ik ben geen dingen aan het maken. Ik ben bezig met klanten helpen. Ik ben toch geen projectmanager? Het lijkt wel een levensthema. Als er een hemelpoort bestaat, dan krijg ik daar vast de vraag:

“En? Is het je gelukt om je eigen projecten de hoogste prioriteit te geven? Of wilde je te graag anderen helpen?”

En wéér neem ik het besluit: ik stop met klantenwerk.

Mijn collega’s vinden het goed. Voor de komende maanden focus ik op onze online business. Ik bouw de nieuwe versie van onze online cursus: Begrijpend tekenen. En dat doe ik vanaf Bali.

Maar goed. Hoe zorg ik ervoor dat ik ná die 6 maanden dingen blijf maken? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet terugval ik in mijn oude patroon? Hoe zorg ik ervoor dat mijn projecten de hoogste prioriteit krijgen? Want als ik bij de hemelpoort kom? Dan moet ik wel een goed verhaal hebben.

Daarom start ik vanaf september het 12×12 project. Mijn stok achter de deur. Mijn project om mijn innerlijke maker wakker te houden.

12×12 project

In 12 maanden tijd, ga ik 12 producten lanceren.

In september lanceer ik de online cursus: Begrijpend tekenen. Daarna volgt mijn boek over visual templates (om meetings leuker te maken). En dan ga ik door. Met gemiddeld 1 product per maand.

Elke maand een product, dat is toch niet mogelijk?

Jawel. Ik ga het je laten zien. De vraag is dan ook: Wat kan ik doen om het wél mogelijk te maken? En dat betekent het volgende:

  • het product moet klein en eenvoudig zijn
  • het product moet eenmalig te lanceren zijn
  • het product moet niet onnodig veel onderhoud kosten
  • het product moet zonder mij kunnen draaien

Wat ga je maken? Wat zijn de 12 projecten?

Een nieuwe online cursus, een boek, een focusweek in het buitenland, een video-serie, een community, web-app en nog meer vage ideeën.

Maar het staat nog niet vast. De ideeën concretiseren tijdens het maakproces. Daarom kan ik nooit antwoord geven op de vraag: wat wil je maken dan?

Natuurlijk is er een ideefase. Die is 20%. De andere 80% is maken. Bloed, zweet en tranen. Maar de tijd is gekomen om mijn eigen projecten 100% prioriteit te geven. Om de andere kant van mijn verhaal te schrijven.

En dus ga ik aan de slag

Want ik heb dingen te maken.

In de navigatie vind je de 12×12 knop. Daar lees je alle voortgang.