10 Tips om productiever en effectiever te werken (met dank aan mijn eerste triathlon)

Als kind had ik een droom. Ik wilde net zoals mijn vader zijn. Ik wilde zijn kapsel, ik wilde ook de computerwereld in en ik wilde net als hij een triathlon doen. En daarom deed ik als klein jochie mee aan een mini-mini-triathlon.

En sinds die tijd heb ik een triathlonwens. Als ik nadenk over sport. Of over wat ik zou doen als ik niet meer hoef te werken. Dan is daar altijd een soort vage droom over een triathlon. Alleen dat hardlopen, dat is niet echt mijn ding.

Tot mijn relatie uitging. Die zomer vraag ik me af: wat nu?
Ik pak een stuk A3 papier en schrijf het volgende op:

  1. Een maand werken vanaf Bali
  2. 1/4 Triathlon doen
  3. Een nieuw bedrijf starten

En dat hing ik op dé plek van bezinning, mijn toiletdeur.

Van de drie doelen is de triathlon de grootste uitdaging. Ik sport een beetje. Fietsen doe ik af en toe en ik weet dat mijn zwemtechniek goed genoeg is. Maar hardlopen….. Die teller staat op nul. En ik bouw altijd te snel op, waardoor ik blessures loop.

Maar er is goed nieuws. Het is me gelukt!

Op 10 juli, ren ik over de finishlijn, na 750 meter zwemmen, 22 km fietsen en 5 km hardlopen. Hell yeah!

Nu tijd voor een massage

A photo posted by Bas Bakker (@basbakker) on

Trots, zo kijk ik terug mijn prestatie. Wat was het gaaf! En ik kijk alweer uit naar de volgende triathlon. Terwijl ik eigenlijk niet van wedstrijden en competitie houd.

Hoe komt dat?
Door het trainen. Het trainen was zwaar. Vaak had ik geen zin en moest ik mezelf er toe zetten. Net als ondernemen. En daarom wil ik graag mijn 10 triathlonlessen met je delen voor waardoor ik productiever en effectiever werd. En waardoor ik alweer uitkijk naar de volgende triathlon.

#1: Fit zijn is geen concreet doel. Een triathlon doen wel

Fit zijn is belangrijk. Maar die extra kilometer hardlopen? Nee, dank u. Sporten doe ik omdat het erbij hoort. Omdat ik fit wil zijn. Tot ik me inschreef voor een triathlon. Toen kwam ik erachter dat ik een concreet doel nodig heb. Een doel waar ik op een dag kan zeggen: Yeah! Ik heb het gedaan.

Dat is het probleem met fit zijn. Wanneer ben ik fit? Wanneer kan ik dat zeggen? Ik sta niet op een dag op en zeg: “Zo, nu ben ik fit”.

Actie: Maak je doel concreet. Wanneer kun je zeggen dat je je doel hebt bereikt?

#2: De weg is het doel, maar niet zónder resultaat

De weg is het doel. Bah. Wat een new age bullshit. Het is gedeeltelijk waar. De weg is het doel, máár alleen in combinatie met een doel. Zonder triathlon, had ik nooit 10 kilometer hardgelopen en niet getraind voor zwemmen. De training maakt me fit en energiek.

Actie: Bepaal je doel en kom tot actie. Actie is de weg.

#3: Een omgeving met de juiste mensen

Ze zeggen: je wordt gemaakt door de 5 mensen waar je het meest contact mee hebt.
En volgens mij klopt het.

In februari leer ik Marieke kennen. Mijn succesvolle Tinderdate. En wat blijkt, zij is lid van een triathlonvereniging. Vol trost deel ik telkens mijn hardloopstatistieken en zwemmen we samen. En eerlijk is eerlijk, ik vind het gewoon fijn als zij zegt: “goed gedaan jochie”.

Of ik deel mijn fietsdata op Strava met broer Jaap, de persoon die zijn fietssdata upload terwijl het zweet nog op zijn voorhoofd staat.

Het stimuleert mij om te gaan sporten. Wat niet betekent dat ik sport voor anderen.

Actie: Omring jezelf met de juiste mensen. Verander je omgeving en daarmee verander je jezelf 

#4: Vertrouwen door het behaalde resultaat

“Holy moly. Ik heb het gedaan!”

Ik kan dit. Niemand kan dit ooit nog wegnemen, ik heb een triathlon gedaan.

Een trotse mijlpaal in mijn leven. En nu verder bouwen. Of als ik straks als ik weer op nul sta, weer opbouwen. Want ik kan het, dat weet ik inmiddels. En daarmee is het een nieuw nulpunt geworden.

Actie: Verzamel mijlpalen. Dat is je fundament

#5: Sporten verandert je doorzettingsvermogen

“Wat is de snelste route naar huis”, dat ik wat ik altijd hardop dacht tijdens het hardlopen. Maar in de aanloop naar de triathlon gebeurde er iets geks. Ik dacht ineens: “Kom op, we doen die extra kilometer nog even”.

De eerste keer was ik in shock. Huh? Wat is dit? Dit is toch helemaal niet wie ik ben?

Fout dus! Want sporten verandert je doorzettingsvermogen en wilskracht (Science of willpower). Je kunt het trainen als een spier. Ook handig voor als ik even geen zin heb om een offerte te schrijven.

Actie: Sport 3x per week en je doorzettingsvermogen groeit

#6: Opstarten is het zwaarst

“Dit wordt helemaal niets vandaag”, zeg ik terwijl ik net begin met hardlopen. De eerste kilometers zijn het zwaarst. En vervolgens loop ik toch zo’n 6 tot 7 kilometer. Ook ik, als snelle Henkie, moet blijkbaar op gang komen. Maar eenmaal in beweging, dat gaat het goed (de wet van momentum).

Actie: Begin aan je taak en kom in beweging. In beweging blijven is dan makkelijk

#7: Doelen bijstellen = OK

Heb ik 1/4 triathlon gedaan? Nee 1/8. Ik wilde graag een kwart doen, maar ik kon me inschrijven voor de sprintmarathon. 750 meter zwemmen, 22 km fietsen en 5 km hardlopen. Mijn eindtijd 1:34 uur. En nu op naar een kwart triathlon.

Doelen mag ik dus bijstellen. Een doel is voor mij een koers. Het helpt mij om in gang te komen en om een richting op te gaan. Maar komt er een kans voorbij, dan mag ik dus bijstellen. Zonder me daar heel slecht over te voelen. Een triathlon is een triathlon.

Actie: Wees niet te star in je doelen. Stel ze bij als dat nodig is.

#8: In kleine stappen naar je doel

“Doe je mee aan een hardloopwedstrijd? 5 Kilometer” vroeg Marieke.

“Uhhhhh ja, is goed”.

En zo liep ik ineens een wedstrijd. Wil ik dit? Ben ik hier al klaar voor? Kan ik dit al?
Ik deed mee, want wandelen kan altijd.

Ik liep de wedstrijd in één keer uit. Zonder blessures, want daar was ik bang voor. Want normaal trainde ik altijd te snel met hardlopen. Maar afgelopen jaar deed ik het in hele kleine opbouwfases. Wat soms doodsaai was, maar waardoor ik inmiddels wel 10 km kan lopen. Kortom, kleine stappen werken.

Actie: Neem kleine stappen. Elke week of dag.

#9 Wat als ik geen zin heb? Dan juist doen.

Ik ga niet hardlopen hoor…..Het regent….Ik ben moe…
Maar juist dan moet ik gaan. En wat blijkt, daarna heb ik meer energie en ben ik trots.

Natuurlijk luister ik naar mijn lichaam. Maar 9 van 10 keer is het mijn geest die zegt: “ik heb vandaag geen zinnnn”. En normaal koos ik voor de makkelijke weg (lees: op de bank zitten). Maar ik schreef me niet voor een triathlon bankzitten.

Actie: Heb je geen zin? Aan de slag

#10: Ik heb een doel nodig

Zonder doel kom ik mijn bed niet uit. Zonder doel ga ik niet aan de slag. Veel mensen zeggen: “Go with the flow”. Maar dat is de veilige optie, waarbij je niet voor iets kiest.

Ik wil iets. In dit geval een triathlon. Dan moet ik daar naar handelen en de verantwoordelijkheid nemen. En dan ineens kom ik mijn bed uit en ben ik gemotiveerd.

Geen koers, is fladderen als een vrij vogeltje. Dat klinkt allemaal heel fijn (en veilig), maar ook een vrij vogeltje moet ook eten, voortplanten, drinken, een nest bouwen. Het verschil tussen het vogeltje en wij als mens? Wij kunnen kiezen.

En dat hoeft niet altijd heel groot te zijn. Op vakantie gaan is ook een prachtig doel.

Actie: Bedenk wat je wil, kies en ga aan de slag.

Moet jij nu ook een triathlon doen?

Nee. Je hoeft geen zweetdruppel te produceren. Het gaat om doelen stellen en daarna toe werken.

Iedereen heeft doelen. Zelfs de mensen die zeggen dat ze geen doel hebben. We willen overleven, eten, verbinding, slapen, succesvol zijn, gezien worden en ga zo maar door.

Je hebt doelen. Punt.

Maar stel jij die doelen ook zelf? Of blijf je onbewust hetzelfde patroon herhalen. Zonder triathlondoel, liep ik nog steeds niet hard. Het geeft me energie, het zorgt voor meer effectiviteit en het maakt me gelukkig. Dat is mijn nummer 1 doel (en die van jou ook by the way).

Hup. Aan de slag

Maak je doelen bewust.