Categories
Challenge Effectiviteit Leven Ondernemen

De kracht van momentum, hoe werkt dat?

Of het nu gaat om ondernemerschap, beginnen met hardlopen of gezonder eten. We hebben allemaal wel eens last om in actie te komen. Laten we daarom de kracht van momentum eens bekijken. Hoe kom je in die actiemodus? Hoe blijf je in de actiemodus? Wat moet je daarvoor doen?

De kracht van momentum helpt je om met kleine stappen, sneller tot actie te komen en langer in actiemodus te blijven. In deze tijd van grote dromen en nog grotere ambities is het misschien wel een tegendraads. Het is namelijk klein en dagelijks. Laat ik beginnen met een verhaal om de kracht van momentum uit te leggen.

momentumactie

In 2013 liep ik het Pieterpad. Dat is een wandelroute die loopt van Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Het pad is vrij bekend onder de 55+ers, dus dat was al een avontuur op zich. Nu liep ik nog nooit zo’n lange wandeltocht en zeker niet over zoveel dagen. 500 Kilometer was een uitdaging. We wandelde 30 dagen en de dagelijkse etappes waren ongeveer 20 kilometer lang, door bossen, weilanden en heuvels. Prachtig. De eerste dagen waren zwaar en de eerste twee weken leek het alsof de route gigantisch was. Toen we echter over de helft heen waren (250 km), realiseerde we hoeveel kilometers we al gewandeld hadden. Stap voor stap. Dag na dag. Zo legde we 500 km af in 30 dagen, door onze voeten een klein beetje te verplaatsen. 500 km bestaat uit heel veel kleine stapjes en zonder die kleine stapjes hadden we het nooit gered.

Die kleine stappen, dat is wat de kracht van momentum is. Want als iets in beweging is, dan stopt het pas als het stuit op weerstand. Zet een kleine stap, elke dag en je bereikt enorme afstanden. Zo werkt dat ook voor je bedrijf, voor je push-ups of het schrijven van een boek.

Elke dag actie

Een belangrijk sleutelelement voor momentum is elke dag actie ondernemen. Je creëert hierdoor een routine voor jezelf, zodat het een gewoonte wordt. De kracht van een gewoonte is dat je het gewoon doet, zonder er veel over na te denken. Charles Duhigg onderzocht dit fenomeen en kan je haarfijn uitleggen hoe zo’n gewoonte in elkaar steekt. Ik geloof trouwens dat wij mensen niet anders zijn dan een lichaam vol met gewoontes opgeslagen in ons onbewuste brein. Als je de gewoonte hebt om elke dag actie te ondernemen, stel je dan eens voor hoe ver je komt.

groottetaak-kansfoutMaak het klein

Het tweede sleutelelement is het klein maken van de actie, wat ik continue te horen krijg van Jan Peter Bogers. Maak het klein is DE powertip van versimpelen, waarmee je een plan kan terugdringen tot één post-it. Waarom is dat zo krachtig? Stel je eens voor, wat heeft meer kans op mislukken: Het zetten van 1 stap of het lopen van 500 kilometer. Hoe groter we de taak maken, hoe groter de kans op het mislukken ervan. Door het klein te maken, heb je dus geen excuus meer om het niet dagelijks te doen. Want grote taken zijn nogal uitstelgevoelig.

Blijf fietsen om niet om te vallen

Zie het als fietsen. Om te fietsen moet je in beweging blijven anders val je om. De eerste keer op de trapper kost misschien wat moeite, maar als je eenmaal rolt gaat het bijna vanzelf. Dat is de kracht van momentum, als je eenmaal in actie bent, dan volgt de volgende actie vanzelf. Zo begon ik ook met de Betekenaar in 2012, elke dag een klein stapje zetten. Nieuwsbrief sturen, afbeelding plaatsen op Twitter, e-mail sturen, kleine stappen die ervoor zorgde dat we nu een coöperatie zijn met 3 man en grote toffe klanten.

fietsen

Een kleine stap zetten is ook nog handig op een andere manier. Het hele proces hoeft niet zichtbaar te zijn, als je bezig bent met de kleine stap. Zo hoefde wij tijdens het pieterpad niet bezig te zijn met de laatste etappe, toen we net begonnen waren. Zo hoef je als schrijver nog niet bezig te zijn met de laatste pagina, als je de eerste pagina schrijft. Dat is het voordeel van de kleine stappen, je zet ze gewoon en de volgende actie komt in zicht.

Het aller allerbelangrijkste van deze blogpost is dat het gaat om het maken van een kleine actie, elke dag. Want met kleine stappen kun je heel veel kilometers maken. Neem elke dag contact op met een klant, als ondernemer. Eet elke dag groente en fruit, als gezonde eter. Sport elke dag, als sport (op je rustdag na). Neem die kleine stap, elke dag.

Succes!

2 replies on “De kracht van momentum, hoe werkt dat?”

[…] Zie het als routine design. Ik maak kleine stapjes die steeds groter worden. Kleine stapjes die zo klein zijn, dat mijn gedachten geen ‘nee’ kunnen zeggen. Zo weinig moeite kosten ze. Want als ik eenmaal in actie bent, als de bal eenmaal aan het rollen is, dan ben ik moeilijk te stoppen. Dat is de kracht van momentum. […]