Categories
Algemeen

F*ck de ochtendroutine

Als ondernemer stel ik doelen.
Omzetdoelen zoals: 100k verdienen.
Vage doelen zoals: minder Facebook checken.
Of concrete doelen zoals: een online cursus lanceren.

En afgelopen weken was het zover. Ik lanceerde de cursus Begrijpend tekenen, met succes. Doel behaald en inmiddels tekent een grote groep deelnemers. Maar nu knaagt er iets, want sinds de lancering zit ik met de vraag: wat ga ik nu doen? Wat wordt mijn volgende project?

Ga ik gewoon door naar het volgende project? Een nieuwe website, een nieuwe training, een nieuwe toolkit, een Engelse versie of één van mijn anderen ideeën. Maar wat als ik ook dat doel behaal? Wat ga ik daarna doen? En daarna? En daarna?

Wat is nut?

Na elk doel ontstaat een leegte, het projectvacuüm. Dan verschijnen bij mij de vragen: Waar doe ik het allemaal voor? Waarom lanceer ik een product? Waarom doe ik dit werk? Waarom verdien ik mijn geld? Waarom? Waarom? Waarom?

Doe ik het omdat ik het leuk vind?
Doe ik het omdat ik moet eten?
Doe ik het om gezien te worden?
Doe ik het voor mijn toekomst?

Eigenlijk doe ik dit omdat ik verslaaf ben aan doorgaan. Om maar stil hoeven te staan. Gewoon doorgaan met een nieuwe project. En daarna nog één. En daarna nog één. Tot aan mijn pensioen of zelfs tot mijn dood. Op zoek naar wat? Rust?

Dus daarom mijn besluit: Ik kap ermee.

Vanaf nu ga ik ‘s ochtends nietsen. Ik sta op, zet een kop koffie en doe ik een beetje lanterfanten. Een hele een uitdaging, want er roept altijd iets. Email, klanten, facebook, collega’s, mijn telefoon, nieuwe projecten, etc.

Máár ik geloof dat niets doen helpt om betere keuze te maken. Dat belangrijke zaken dan helder worden.

Dus vanaf vandaag doe ik ‘s ochtends lekker niets.

F*ck de ochtendroutine.