Levensdoel vinden, hoe doe je dat?

33 Jaar. Tijd voor het plan van mijn leven.
Mijn levensdoel. Maar wat ga ik doen?

Wil ik een gezin? Wil ik fulltime werken aan mijn bedrijf? Of liever een baan? De wereld verbeteren? Een nieuw bedrijf starten? Investeren in mijn pensioen? Iets kleins? Iets groots? Of gewoon doorgaan?

Ik heb geen idee. Maar ik verlang wel naar richting. Zoals ik dat zie bij anderen.

Levensdoel van anderen en die van mij

Vrienden willen een gezin. Andere ondernemers focussen op hun bedrijf. Alexander Klopping bouwt aan Blendle. Mijn vriendin doet onderzoek. Iedereen heeft een duidelijk doel, maar wat is dat van mij?

Dus ga ik op zoek naar mijn levensdoel

Maar wat een onzin. Het lijkt alsof anderen het voor elkaar hebben. En daardoor vind ik dat ik dat ook moet hebben. Maar toen ik in 2012 besloot te gaan tekenen, zeiden mensen letterlijk tegen mij: “Wow! Je hebt het gevonden heh?”.

En ik dacht: “Waar hebben ze het over? Ik ben nog steeds op zoek”.

Het lijkt dan misschien aan de buitenkant alsof alles vanzelf gaat, maar helaas. De twijfel, de struggle en het gedoe blijven. Hoe leuk het ook is. Succes of je ding vinden valt niet uit de lucht. Het gaat niet vanzelf door de juiste mindset of als je de drie essentiële succes skills hebt.

Nope.

hoe werkt succes

Achteraf lijkt het makkelijk. Maar eigenlijk doen we gewoon maar wat (in combinatie met een beetje geluk). Maar wat zou het fijn zijn, als we van te voren het plan wisten. Onze levensmissie. De reden waarom we hier op aarde zijn. Maar helaas, de rode draad vind je pas achteraf. Of zoals Steve Jobs zei:

Connecting the dots voor je levensdoel

En wat als er nou geen levensmissie is? Of gaan bestaan? Wat dan?

Daarom is het tijd voor een plan B

Plan B is experimenteren. In plaats van heel hard nadenken, ga je in kleine stappen, iets nieuws proberen. Waarom? Omdat de toekomst niet te voorspellen is.

Wist jij twee jaar geleden waar je op dit moment zou staan? Ik niet. Ik sta op het punt om naar Utrecht te verhuizen. Mijn eenmanszaak is inmiddels een coöperatie en afgelopen jaar werkte ik twee maanden vanuit het buitenland. En over de komende twee jaar heb ik helemaal geen idee. Maar uitproberen kan ik wel. Wist jij het wel?

Plannen of experimenteren

Mijn levensdoel = Experimenteren

Stap voor stap. Richting mijn pensioen.
Maar daar hoop ik wel rond mijn 40ste te zijn.